23 augustus 2016 – In de komende uren zal Brussel getroffen worden door een sterke hittegolf. De temperaturen in de hoofdstad zullen bijzonder hoog oplopen gedurende enkele dagen. Daarom wil Céline Fremault – Brussels minister van Leefmilieu – herinneren aan het Hitte- en Ozonpiekenplan dat ze de afgelopen weken specifiek heeft aangepast voor Brussel. Ze geeft ook enkele goede tips mee over wat te doen bij zo’n hitte.
De weermannen en -vrouwen zijn het er allemaal over eens: vanaf woensdag wordt het meer dan 30°C, en die hitte blijft waarschijnlijk tot en met zondag aanhouden. Deze temperaturen schakelen niveau 2 van het Hitte- en Ozonpiekenplan in – de fase waarbij de IRCEL (Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu) tot actieve communicatie overgaat. Een e-mail met waarschuwing dat deze fase is ingegaan werd zopas verzonden naar de Hoge ambtenaar van de agglomeratie, Leefmilieu Brussel, de administraties van de GGC en de FGC, de media, de gemeenten,… De Brusselse bevolking kan bij Leefmilieu Brussel nu reeds inlichtingen verkrijgen via de volgende infolijn: Tel. : 02/775.75.75.
De Brusselse minister van Leefmilieu wijst op het belang om voldoende water te drinken en vooral te letten op jonge kinderen, ouderen en personen met een handicap. Het drinken van alcohol, koffie en gesuikerde dranken wordt afgeraden, net zoals het leveren van fysieke inspanningen, en dit vooral tussen 12u en 16u. Céline Fremault vraagt de Brusselaars ook om solidariteit te tonen, door bijvoorbeeld mee te doen met een intergenerationeel netwerk voor toezicht. Het komt er eenvoudigweg op aan de meest kwetsbare personen in de buurt in het oog te houden.
Het komt er in de context van deze hittegolf ook op aan om het beste te maken van de geografische ligging van Brussel, een van de meest groene hoofdsteden van Europa. Parken, tuinen, watermassa’s en beboste gebieden zijn echte verfrissingseilanden. Onder de bomen kunnen wandelaars genieten van het “oasiseffect”, een soort microklimaat die de lucht onder het gebladerte koel houdt. Watermassa’s zorgen dan weer voor een betere luchtcirculatie. “De Brusselse groene ruimten vormen met hun 18 fonteinen onmiskenbare verfrissingseilanden waar de temperatuur 1 tot 7°C lager kan liggen dan in de gebieden eromheen,” benadrukt Céline Fremault.
Al deze raadgevingen, goede handelswijzen en heel wat andere informatie zijn opgenomen in een folder die vanaf het ingaan van de waakzaamheidsfase (op 15 mei 2016) verspreid is in rusthuizen, opvangplaatsen voor personen met een handicap en voor daklozen, bij de gemeenten en in kinderdagverblijven.
Ter herinnering: het volledige plan bestaat uit 4 belangrijke stappen:
- Waakzaamheidsfase: steeds ingeschakeld tussen 15 mei en 30 september.
- Waarschuwingsfase niveau 1: wanneer de voorspelde maximatemperaturen gedurende 2 opeenvolgende dagen gemiddeld hoger liggen dan 30°C en de minimatemperaturen gemiddeld hoger liggen dan 18°C.
- Waarschuwingsfase niveau 2: wanneer de bovengenoemde gemiddelde temperaturen niet voor 2, maar voor 3 opeenvolgende dagen voorspeld worden en/of wanneer op een bepaald meetpunt een gemiddelde ozonconcentratie van meer dan 240 µg/m3 per uur wordt vastgesteld en de voorspellingen voor de dag zelf een gemiddelde ozonconcentratie van meer dan 180 µg/m3 per uur voorzien.
- De alarmfase: wanneer de maximatemperaturen voorspeld voor 3 opeenvolgende dagen gemiddeld hoger liggen dan 30°C en de gemiddelde minimatemperaturen voor dezelfde periode hoger liggen dan 18°C; daarnaast wordt op de vooravond op een bepaald meetpunt ook een gemiddelde ozonconcentratie van meer dan 240 µg/m3 per uur vastgesteld; de vooruitzichten voor de dag zelf voorzien eveneens een gemiddelde ozonconcentratie van meer dan 240 µg/m3 per uur. Deze laatste fase werd nog nooit toegepast.
Alle preventietips kunnen geraadpleegd worden op de website van Leefmilieu Brussel: http://www.leefmilieu.brussels/themas/lucht-klimaat/ozon-en-hitteplan/preventie-de-juiste-reflexen