Op voorstel van minister van Leefmilieu, Céline Fremault, heeft de Brusselse regering op 20 juli laatstleden de uitbreiding van het toezicht en het beheer van de groene ruimten goedgekeurd, met de bedoeling om de sociale cohesie, preventie en veiligheid te versterken. Het budget van dit programma wordt met 2 miljoen euro verhoogd. Dit geld gaat naar de aanwerving van 43 personen die werkzaam zullen zijn in de groene ruimten van dichtbevolkte wijken.
Na de tragische gebeurtenissen van 22 maart 2016 besloot de Brusselse Regering op 28 april 2016 om ter verhoging van de veiligheid middelen vrij te maken en preventieve maatregelen te nemen in de strijd tegen radicalisme. Eén van de maatregelen houdt verband met het werk in de groene ruimten van de dichtbevolkte wijken, waar overigens een tekort aan groene ruimten vastgesteld wordt.
“Het is de bedoeling om een kwaliteitsvol beheer van de parken te garanderen via het uitwerken van een toezichtsysteem dat aangepast is aan de sociale realiteit van de wijken. Zo zullen de teams van opzichters-animatoren uitgebreid worden. Zij moeten burgerzin, respect en het samenhorigheidsgevoel stimuleren. Leefmilieu Brussel past dit beleid reeds meer dan 10 jaar toe in andere parken in dichtbevolkte wijken, en met succes,” licht Céline Fremault, minister van Leefmilieu, toe.
De budgetverhoging gaat naar de volgende groene ruimten:
- De parken die reeds door Leefmilieu Brussel beheerd worden, maar waarvan het sociaal beheer onvoldoende ontwikkeld is. Hiertoe behoort het Elizabethpark in Koekelberg en het Liedekerkepark in Sint-Joost. De oppervlakte van deze parken bedraagt samen 8,2 ha.
- De nieuwe groene ruimten die aangelegd zijn door Leefmilieu Brussel, maar waarvoor de beheersmiddelen nog niet gemobiliseerd zijn. Het gaat onder meer over het eerste gedeelte van het Zennepark, gelegen in Brussel-Stad en Schaarbeek, en de Materialenkaai, die tijdelijk door Brussel-Stad beheerd wordt.
- De gemeentelijke parken die door Leefmilieu Brussel zullen worden overgenomen. Er zijn steeds meer gemeenten die het beheer van hun grote gemeentelijke parken naar het Gewest willen overdragen, voornamelijk uit budgettaire en praktische overwegingen. De parken die overgedragen zullen worden zijn het Forestierpark in Anderlecht, alsook het Marie-Josépark, het Albertpark en het park langs de L28 in Molenbeek. Deze parken zijn goed voor een oppervlakte van 14 ha.
De budgetverhoging voor deze 17,5 ha aan bijkomende parken die door Leefmileu Brussel beheerd zullen worden, zal dienen voor het aanwerven van 43 werkkrachten. In de praktijk moeten de nieuwe opzichters het profiel hebben van sociaal werkers, indien mogelijk sterk in de wijk ingebed zijn en een sterke en positieve band hebben met het sociaal weefsel en het verenigingsleven in de wijk. Bovendien moeten ze een stevige omkadering krijgen, zodat ze samen met de bewoners sociale, educatieve en ludieke activiteiten en evenementen kunnen organiseren door gebruik te maken van het gunstige kader van de groene ruimten.