Op initiatief van de Brusselse minister van Huisvesting, Céline Fremault, heeft de Brusselse Regering op 30 november 8 laureaten in het kader van de tweede oproep tot projecten “intergenerationele huisvesting” geselecteerd. De gekozen projecten laten toe om huisvesting van het intergenerationele type aan ongeveer 220 gezinnen aan te bieden.
Sinds enkele jaren groeit terug de belangstelling voor de intergenerationele huisvesting in het Brussels Gewest. Daarom was het vanaf het begin van de legislatuur een van de bekommernissen van de minister van Huisvesting. In augustus 2015 is er een eerste projectoproep “intergenerationele huisvesting” gelanceerd die zich richt op alle verenigingen die ijveren voor integratie via huisvesting, sociale verhuurkantoren, gemeenten en OCMW’s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze projectoproep was een heus succes. Er zijn immers 17 projecten ingediend waarvan er 13 geselecteerd zijn voor +/- 120 woningen voor een totaal budget van 1.263.966 €.
In 2017 is er gezien het duidelijke succes van de eerste projectoproep een nieuwe projectoproep “intergenerationele huisvesting” gelanceerd. De doelstelling bestaat erin om het bestaande aanbod uit te breiden, innoverende praktijken te ontwikkelen en de zichtbaarheid van deze alternatieve woonvorm te verbeteren. Voor deze nieuwe editie zijn er 9 projecten ingediend waarvan er 8 weerhouden zijn. Deze projecten zullen toelaten om huisvesting van het intergenerationele type aan te bieden aan ongeveer 220 gezinnen, ofwel door de oprichting of de aanpassing van woningen, ofwel door de opvolging en het samenbrengen van groepen binnen bestaande woningen. Het totale budget dat tussen de verschillende projecten verdeeld wordt, bedraagt 705.090 EUR.
Dat is dus opnieuw een mooi succes en het getuigt van een levendige belangstelling van de sector voor dit type van woningen.
Bovendien heeft een van onze operatoren, het Woningfonds, eveneens onlangs een projectoproep voor 34 intergenerationele woningen gelanceerd. De offertes moeten tegen midden januari ingediend worden.
Wat de BGHM betreft, zijn er tot op heden, ofwel in het kader van het Gewestelijk Huisvestingsplan, ofwel in dat van de Alliantie Wonen, 239 intergenerationele woningen gefinancierd.
Het aantal initiatieven in dit verband neemt sterk toe en we kunnen er ons enkel over verheugen.
“Deze woonvorm is een echte katalysator voor solidariteit die bijdraagt aan de levenskwaliteit van de Brusselaars van alle generaties. Men moet banden kunnen smeden, jongeren een betaalbare woning bieden en de eenzaamheid doorbreken waarin te veel ouderen leven”, onderstreept Céline Fremault.