Nieuw in Brussel: het Gewest start vandaag maandag met een proefproject voor de “terugbrengpremie“ voor blikjes. Op initiatief van Céline Fremault en Fadila Laanan, respectievelijk minister van Leefmilieu en staatssecretaris van Openbare Netheid, en in samenwerking met Fost Plus, de ULB, de UCL en de Stad Brussel, maakt het Gewest jacht op niet gerecycleerde blikjes. Drie openbare ruimten zullen met machines uitgerust worden waar men voor elk teruggebracht blikje een terugbrengpremie van 5 eurocent ontvangt die als aankoopbon in de partnerwinkels verzilverd kan worden.
Op dit moment worden er te veel blikjes op de openbare weg gegooid, wat problemen met de openbare netheid veroorzaakt. Een probleem waarmee de minister van Leefmilieu Céline Fremault en staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan komaf mee willen maken.
“ 2018 is een vruchtvol jaar op het gebied van het ijveren voor recyclage geweest. Wij hebben het intergewestelijk samenwerkingsakkoord voor verpakkingen en de erkenning van Fost Plus met één leidmotief vernieuwd: aansporen tot zoveel mogelijk sorteren en recycleren. Ik kon vaststellen dat het Belgische systeem zeer goed werkte om blikjes en ander PMD-afval bij de huisgezinnen in te zamelen, maar dat in de openbare ruimte onvoldoende gesorteerd werd. In samenwerking met Fost Plus zetten wij projecten op om het sorteren “out of home” aan te wakkeren. Het project van terugbrengpremie dat vandaag van start gaat, maakt er deel van uit. Ik hoop dat de Brusselaars, studenten, pendelaars en toeristen de gewoonte zullen aankweken om hun blikjes naar de machines terug te brengen. Gedurende zes maanden zal ze dat bovendien geld opleveren! “, verklaart Céline Fremault.
Vandaag de dag beschouwen we afval als iets waar we zo snel als mogelijk vanaf moeten komen. Als er geen vuilnisbak in de buurt is, zijn mensen geneigd het op de grond te gooien. De sleutel tot gedragsverandering blijft volgens mij educatie. Die bekomt men door sensibilisering, boetes of beïnvloeding van het gedrag. Dat is de weg die we met dit proefproject bestuderen. Deze machine moet mensen helpen om hun afval niet langer te beschouwen als weg te gooien spullen, maar als grondstoffen”, zegt Fadila Laanan, staatssecretaris voor Openbare Netheid.
Drie uitgeruste sites
Vanaf vandaag 8 april worden drie “terugbrengpremie-machines” geïnstalleerd:
- op de campus Solbos, bij de universitaire kantines op de Paul Hégerlaan in Elsene;
- op de Alma-site van de UCL, in Sint-Lambrechts-Woluwe;
- en op het Muntplein in Brussel-Stad.
Deze plek om een terugbrengpremie-machine in de Stad Brussel te plaatsen, is niet toevallig gekozen. Het Muntplein is een iconisch plein in de hoofdstad. Het is ook de ideale plek voor het netheidsonderzoek dat Brussel en Net Brussel in het kader van dit project zullen voeren. Vier maal zal het in de omgeving ingezamelde afval onderzocht worden. Dit onderzoek en de ervaringen van het personeel Netheid van de Stad Brussel die voor het onderhoud en het legen van de machine zal instaan, zal ons de mogelijkheid bieden om de impact van de installatie te beoordelen. Een tweede vestiging, buiten de Vijfhoek, zou trouwens binnenkort aangeduid moeten worden. Voor Brussel spelen zowel het leefmilieu als de kwestie openbare netheid een voorname rol binnen dit project”, beklemtoont schepen van Netheid en Groene Ruimten van de stad Brussel, Zoudiba Jellab.
De werking is eenvoudig: het volstaat om een of meerdere blikjes in de machine te stoppen en, in ruil, krijgt men een aankoopbon ter waarde van het overeenstemmende aantal teruggebrachte blikjes (1 blikje = 5 eurocent). De bonnen kunnen ingewisseld worden bij Good Food-winkels en in de horeca. De lijst met deelnemende handelszaken bevindt zich binnenkort op https://retourpremie.brussels.
Elke machine kan tot 4500 blikjes bevatten. Het systeem moet gedurende ten minste zes maanden worden getest, gedurende welke er monsters genomen zullen worden betreffende afvalstroom en netheid om het effect ervan op het terrein te beoordelen. Deze test heeft tot doel na te gaan of een dergelijke methode de aanwezigheid van blikjes op de grond in de openbare ruimte kan verminderen, dankzij een betere inzameling van geconsumeerde blikjes “on the go”.