Op voorstel van Céline Fremault, minister bevoegd voor Bijstand aan Personen, heeft de Brusselse regering op donderdag 21 april het globale investeringsplan voor bijstand aan personen met een handicap goedgekeurd voor de periode 2016-2020. Dit meerjarenprogramma voorziet de creatie van opvangplaatsen in dag- en verblijfscentra, maar daarnaast ook diensten voor bijstand aan personen en gezinnen. Er wordt 18 miljoen euro voorzien voor de infrastructuur, en nog eens 7,5 miljoen voor de terugkerende werkingskosten. Via dit plan zullen op middellange termijn zo’n 150 plaatsen worden gecreëerd.
Het gebrek aan plaatsen en oplossingen voor personen met een handicap, zowel wat opvang en verblijf als wat begeleidende diensten betreft, heeft ertoe geleid dat België op 29 juli 2013 veroordeeld werd voor het niet-naleven van het Europees Sociaal Handvest. Volgens een voorzichtige schatting zouden zo’n 750 personen vragen om een oplossing.
De meest voorkomende handicapprevalenties zijn meervoudige beperkingen, hersenletsels, de dubbele diagnose, mentale handicaps en autisme. Naast de grote zorgbehoevenden moeten ook de personen met een gemiddelde of matige handicap in aanmerking genomen worden. Zij hebben namelijk ook specifieke hulp nodig.
Onder de vorige legislatuur was er een actieplan voor de grote zorgbehoevenden uitgewerkt, met een analyse van de noden en de actie die ondernomen moest worden. De Werkgroep “Grote zorgbehoefte” heeft zich in maart 2015 en maart 2016 beziggehouden met het bijwerken van de stand van zaken van dit plan. De positieve kant van de actie van de Franstalige Brusselse Regering wordt geïllustreerd door de opening van Coupole de l’Autisme (15 plaatsen in een dag- en verblijfscentrum), HOPPA (25 plaatsen in een dag- en verblijfscentrum) en FARRA in maart 2016 (25 nieuwe plaatsen in het dagcentrum + 8 extra plaatsen in het verblijfscentrum). Ten aanzien van de vastgestelde noden moeten er echter blijvend inspanningen worden geleverd.
Op initiatief van de minister bevoegd voor Bijstand aan Personen met een Handicap heeft de dienst PHARE in 2015 de verschillende projecten van de dag- en verblijfscentra verzameld. Hierdoor kon de stand van de mogelijke projecten die de Centra en de Diensten zouden kunnen leiden uitvoerig bestudeerd worden. Het gaat om een investering van ongeveer € 18 000 000 voor het subsidiëren van infrastructuur en om meer dan € 7 500 000 voor het subsidiëren van de terugkerende werkingskosten. Het is de bedoeling om via al deze projecten samen op middellange termijn zo’n 150 plaatsen vrij te maken, voornamelijk voor personen met een erkende grote zorgbehoefte.
Een van de ondersteunde projecten is l’Aubier (Irsa) in Ukkel. De overeenkomst voorziet de uitbreiding en de omvorming van het gebouw “l’Aubier”. In dit gebouw komen het bestaande verblijfscentrum voor 30 personen met een handicap en het bestaande dagcentrum voor 40 personen met een handicap van de VZW “IRSA – Dienstencentrum” te zitten. Het subsidiebedrag voor de infrastructuur bedraagt 4 075 000 euro.
Een ander project dat weerhouden werd, is dat van de VZW “La Braise” in Anderlecht, dat de bouw van een verblijfscentrum voor 15 personen en een dagcentrum voor 15 personen voorziet. La Braise verzorgt de opvang van volwassen met een verworven hersenletsel. De subsidie voor de infrastructuur bedraagt 2 200 000 euro en die voor de terugkerende werkingskosten 1 480 000 euro.
“Het blijven creëren van plaatsen voor Personen met een handicap in Brussel, en meer bepaald voor personen met een grote zorgbehoefte, is één van de prioriteiten van het College. Dit plan is voor de betrokken personen en hun omgeving een teken van hoop “, aldus minister Céline Fremault.
Foto : Julien De Wilde/Beliris